WERKWIJZE
1- Aanmelding en intake
Allereerst gebeurt een aanmelding (telefonisch of via het contactformulier). Meestal wordt u doorverwezen door de school, het CLB of een arts. Het kan echter ook op eigen initiatief. Na de aanmelding houden we telefonisch een vrijblijvend intakegesprek waarbij u het probleem verklaart. Hierbij wordt ook informatie gegeven over de procedure om terugbetaling aan te vragen bij uw mutualiteit.
2- Voorschrift bilan
U haalt een voorschrift voor logopedisch onderzoek bij een huisarts of geneesheer-specialist (NKO, neuroloog, neuropsychiater, psychiater, neurochirurg, arts inwendige geneeskunde, kinderarts).
3- Onderzoek
De logopediste neemt de nodige onderzoeken af bij de patiënt. Er wordt zoveel mogelijk informatie verzameld om het aanvangsbilan op te stellen. Tijdens een gesprek brengen we uw bezorgheden en noden in kaart. U brengt op het moment van het onderzoek 2 klevertjes van de mutualiteit mee. Voor sommige problematieken zijn bijkomende onderzoeken nodig zoals een IQ-afname en/of audiogram.
4-Adviesgesprek
Het aanvangsbilan wordt samen met u overlopen. Er wordt advies gegeven. Als het aangewezen is om therapie op te starten, volgen onderstaande stappen.
5- Voorschrift therapie
U gaat opnieuw naar de geneesheer-specialist met het aanvangsbilan om het voorschrift logopedische therapie te halen. Afhankelijk van de arts is het niet altijd nodig om opnieuw langs te gaan en volstaat het om de formulieren en bilan op te sturen.
6-Dossier
U brengt de nodige documenten terug bij de logopediste. De logopediste stuurt alles naar uw mutualiteit. De mutualiteit beslist over de goedkeuring in functie van de terugbetaling. Meer info over terugbetaling en tarieven vindt u hier.
7- Behandeling
De behandeling wordt opgestart. De frequentie en duur van de therapie is afhankelijk van de ernst van de moeilijkheden. Na één jaar logopedische therapie wordt er een evolutiebilan opgesteld en worden een aantal stappen opnieuw doorlopen over de procedure om terugbetaling aan te vragen bij uw mutualiteit.